Rosyam Nor teruk kena kecam gara-gara sebut sesuatu pasal perangai wanita bekerjaya

Oleh ADIBA SHAROM

Rosyam Nor teruk kena kecam gara-gara sebut sesuatu pasal perangai wanita bekerjaya.

Pelakon lagenda, Rosyam Nor dihentam teruk netizen khususnya wanita kerana menyentuh perangai golongan itu khususnya wanita bekerjaya.

Dalam sebuah temu bual terkini, pelakon filem KL Menjerit itu berkongsi pandangannya bahawa wanita yang bekerja boleh menimbulkan masalah dalam rumah tangga.

Peranan wanita dalam sektor tenaga kerja telah menjadi isu yang dipertikaikan selama bertahun-tahun.

Pendapat berbeza mengenai perkara ini, ada yang menganggap bahawa wanita seharusnya menumpukan perhatian kepada tugas keluarga di rumah, sementara yang lain menyokong idea bahawa wanita sepatutnya mempunyai peluang yang sama dengan lelaki untuk bekerja di luar rumah.

“Bila orang perempuan ini dah kerja, dia akan berlagak walaupun dia isteri, dia cakap dah tinggi. Kebanyakan macam tu, orang perempuan bila dah ada duit, dia ego,” katanya.

Rosyam menjelaskan bahawa dia melihat wanita yang bekerja cenderung untuk bersikap lebih ego dan menuntut.

Rosyam Nor teruk kena kecam gara-gara sebut sesuatu pasal perangai wanita bekerjaya

“Bila dia tengok jantan kat luar tu lebih menarik dan orang kat luar tu lebih appreciate dia seterusnya akan berlakulah pergolakan rumah tangga.

“Pergolakan rumah tangga ni sebab dari si isteri bila dah ada duit, dia keluar,” katanya lagi.

Walau bagaimanapun, pandangan ini dihadapi dengan pandangan yang berbeza daripada Datin Seri Adzliana, yang menyatakan bahawa dalam perkahwinan, penting untuk memahami dan membantu pasangan anda.

Adzliana juga berkata, pasangan suami isteri boleh hidup bahagia dan berjaya walaupun isteri bekerja. Dia menekankan kepentingan komunikasi dan saling menghormati dalam mana-mana hubungan.

Perdebatan sama ada wanita perlu bekerja atau tidak adalah satu yang kompleks, dan tidak ada jawapan yang mudah. Akhirnya, keputusan sama ada untuk bekerja atau tidak adalah keputusan peribadi yang harus dibuat oleh setiap wanita.

Baca:

Nak ‘healing’ hujung minggu? Wanita kongsi port tube house paling luas pernah dijumpai, di Selangor je pun

Pekerjaan ini akan pupus dalam masa terdekat, pensyarah dakwa Malaysia dalam krisis

Wanita Malaysia ini cerita keadaan sebenar kota dilaknat Al Ula, tempat Zul Ariffin lawati sampai disound Ustaz Azhar Idrus