visitor activity monitorweb stats

Ribuan Kucing Disembelih Dan Dijual Sebagai Daging Kambing Dan Babi Dengan Harga RM40 Sekilogram

Oleh FATIN AQILAH

Polis China baru-baru ini menggagalkan usaha menjual daging kucing sebagai daging babi atau kambing.

Mereka juga berjaya menyelamatkan hampir 1,000 ekor kucing daripada trak yang sedang dalam perjalanan menuju ke pusat penyembelihan, menurut laporan media yang berkaitan dengan kerajaan.

Tangkapan ini sebagai tindak balas kepada maklumat yang diterima daripada aktivis haiwan yang menggambarkan kegiatan perdagangan haram ini.

Pegawai berkuasa di wilayah Jiangsu, timur China, dengan pantas mengambil tindakan untuk menghentikan kenderaan yang digunakan untuk mengumpul dan mengangkut kucing yang ditangkap.

Tanpa campur tangan ini, kucing tersebut mungkin akan dihantar ke selatan dan dijual sebagai daging babi, daging kambing, atau bahkan diolah menjadi sosej, yang menimbulkan isu keselamatan makanan.

Polis dan pihak berkuasa pertanian kemudiannya memindahkan kucing-kucing ini ke tempat perlindungan haiwan setempat.

Aktiviti perdagangan haram ini didakwa dapat memberikan keuntungan sebanyak AS$20,500 (kira-kira RM98,146).

Laporan ini tidak menyatakan dengan jelas sama ada sebarang tindakan undang-undang telah diambil terhadap individu yang terlibat dalam perdagangan ini atau maklumat lanjut tentang status haiwan ini, sama ada mereka adalah haiwan jalanan atau peliharaan.

Aktivis haiwan pertama kali mengetahui tentang kegiatan ini apabila mereka menemui kotak-kotak kayu berpaku yang mengangkut kucing berhampiran sebuah tanah perkuburan.

Mereka kemudian melakukan pemantauan selama enam hari dan menghubungi polis apabila mereka melihat kenderaan yang mengangkut kucing menuju ke pusat penyembelihan.

Gambar yang dikongsikan oleh The Paper mempamerkan kucing-kucing yang diselamatkan berada dalam tempat perlindungan, ditempatkan dalam sangkar yang lebih besar.

Operasi haram ini merencanakan untuk menjual daging kucing dengan harga kira-kira AS$4 (kira-kira RM19.14) per paun (kira-kira 0.4 kilogram).

Daging ini dianggap sebagai daging kambing dan daging babi, dengan setiap kucing memiliki berat sekitar empat hingga lima paun selepas diproses.

Seorang aktivis haiwan yang membina tempat perlindungan untuk kucing liar di Jiangsu berkata, “Sesetengah orang akan melakukan segala yang diperlukan kerana mereka melihatnya sebagai peluang menguntungkan.”

 

Baca : 

Padah enggan guna laluan motor, kereta pula ‘pancung’ dua lorong, patut JPJ pun berang 

“Cukup-cukuplah berbohong dan play victim” bekas kekasih gelap mahu Beckham jujur 

Tahniah! Usaha boikot berjaya buat 3 syarikat gergasi pro Zionis alami kerugian