visitor activity monitorweb stats

Pensyarah universiti awam didedah pemangsa seks melampau

Oleh ADIBA SHAROM

Lebih 15 orang mangsa telah tampil mendedahkan pengalaman pernah menerima mesej berunsur gangguan seksual melampau daripada seorang pensyarah.

Isu ini pertama kali terungkap ketika netizen di Twitter memulakan perbincangan mengenai perancangan melanjutkan pelajaran ke pengajian tinggi bagi calon berikutan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) baru-baru ini.

Semasa membincangkan prospek melanjutkan pelajaran di Pusat Asasi (CFS) UiTM Dengkil, beberapa orang memberi amaran kepada orang lain supaya menjauhi pensyarah tertentu yang dikatakan menunjukkan tingkah laku pemangsa gangguan seksual.

Pelajar dan bekas pelajar juga mula berkongsi pengalaman peribadi mereka mengenai pertemuan mereka dengan pensyarah tersebut.

Dalam perbualan kumpulan Whatsapp di antara pensyarah dan pelajarnya, dia berkata, “Saya seorang pensyarah, saya harus melihat anda semua dengan wajah tidak bersalah. Saya tidak boleh memandang kalian dengan wajah ghairah, saya akan dipecat terus nanti”

“Walaupun kadang-kadang saya melakukannya,” tambahnya.

Image from Provided to SAYS

Kemudiannya, pensyarah itu juga mengatakan dia tidak dapat mengelakkan pandangan matanya daripada melihat ke dada pelajar.

Image from Provided to SAYS

Individu lain juga memberitahu bahawa pensyarah itu mengaku “melakukan urusan perniagaan yang menyeronokkan” dengan seorang pelajar

“Saya tidak pernah menyelinap masuk ke bilik orang untuk melakukan urusan yang menyeronokkan. Tetapi saya selalu menyelinap seseorang ke bilik saya untuk melakukan urusan yang menyeronokkan. Bahkan di pejabat saya di Dengkil,” tulisnya.

“Izinkan saya memberitahu anda satu rahsia. Saya melakukan urusan perniagaan dengan salah seorang rakan batch anda,” tambahnya.

Image from Provided to SAYS

Image from Provided to SAYS

Terdapat banyak screenshot perbualan pelajar dengan pensyarah yang didedahkan dan semuanya mengandungi nada seksual atau romantis.

Beberapa bekas pelajar mengatakan bahawa pensyarah tersebut akan mengundang mereka untuk makan malam atau menawarkan untuk memberi mereka bunga dan barang-barang lain, malah sehingga pakaian dalam.

Salah seorang mangsa mengatakan “Saya bukan pelajarnya pada awalnya, saya pernah melihatnya mengajar kelas lain tetapi tidak pernah bercakap dengannya secara langsung. Dia mendekati saya melalui Twitter dan mula meminta lebih banyak maklumat mengenai tweet saya yang kebanyakannya berkaitan dengan hubungan saya dan lelaki. Kemudian, di Instagram, dia akan membalas story saya secara lawak lucah. Setiap kali saya berada di KL atau Selangor, dia akan menawarkan untuk bertemu di pejabat atau tempatnya, menawarkan untuk memasak atau belikan saya makanan. ”

Screenshot seterusnya menunjukkan perbualan seorang bekas pelajar dengan pensyarah tersebut ketika hari lahirnya.

Dia menawarkan untuk membelikannya hadiah dan berkata, “Saya akan beri kondom. Berlatih seks secara selamat untuk digunakan di masa depan.”

Bekas pelajar itu kemudian sekadar membalas dengan mentertawakan soalan itu.

Kemudian dia berkata, “Jenama apa yang awak nak? Beritahu saya. Tetapi itu membazir, selepas pakai sekali dah tak boleh pakai lagi dah. Kalau nak (hadiah) pakaian dalam, saya kena lihat awak pakai dulu, baru boleh saya bagi”.

Image from Provided to SAYS

 

Pihak universiti memaklumkan bahawa mereka telah mengadakan siasatan mengenai perkara itu

Namun, ketika ditanya berkenaan siasatan tersebut, apakah itu siasatan polis atau siasatan dalaman, pegawai perhubungan universiti itu memilih untuk tidak memberikan komen lebih lanjut.

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Seksual, Wanita, dan Anak (D11) Bukit Aman ACP Siti Kamsiah Hassan baru-baru ini menekankan bahawa individu boleh didakwa kerana membuat komen seksual.

Dalam wawancara dengan Utusan Malaysia, Siti Kamsiah berkata, “Mengucapkan kata-kata cabul atau menghina kesopanan seseorang boleh disiasat di bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan.”

“Kesalahan itu boleh dikenakan hukuman penjara lima tahun, denda, atau kedua-duanya jika disabitkan kesalahan,” tambahnya.

“Orang ramai harus lebih waspada terhadap sesuatu masalah, jangan menyentuh perkara peribadi atau masalah seksual seseorang. Mungkin niatnya hanyalah untuk bergurau tetapi tidak semua orang dapat menerimanya,” katanya.

“Selanjutnya, dalam situasi tertentu, kata-kata dan tindakan dapat dianggap sebagai kesalahan jenayah. Terutama kata-kata atau tindakan yang memalukan serta menghina kehormatan individu.”

Bukit Aman Sexual, Women, and Child Investigations Division (D11) principal assistant director ACP Siti Kamsiah Hassan.
Penolong Pengarah Utama Bahagian Siasatan Seksual, Wanita, dan Kanak-kanak (D11) Bukit Aman ACP Siti Kamsiah Hassan.

 

Badan Organisasi di Malaysia yang boleh dihubungi untuk mendapatkan bantuan jika menerima gangguan seksual:

1. WOMEN’S AID ORGANISATION (WAO)
Waktu operasi: 24 jam
Hubungi: + 603-30008858
SMS / WhatsApp: + 6018-9888058
Website | Facebook | Twitter

2. ALL WOMEN’S ACTION SOCIETY (AWAM)

Waktu operasi: Hari kerja (9.30 pagi – 4.30 petang)
Hubungi: + 603-78770224
WhatsApp: + 6016-2284221 | + 6016-2374221
E-mel: [email protected]
Website | Facebook | Twitter

3. WOMEN’S CENTRE FOR CHANGE PENANG (WCC PENANG)

Waktu operasi: Hari kerja (9 pagi – 5 petang)
Hubungi: + 604-2280342 | + 604-3988340
WhatsApp: + 6011-31084001 | + 6016-4390698
E-mel: [email protected]
Website | Facebook | Twitter

4. SARAWAK WOMEN FOR WOMEN SOCIETY (SWWS)

Waktu operasi: Isnin hingga Jumaat (9 pagi hingga 5.30 petang)
Hubungi: + 6082-422660
SMS / WhatsApp: + 6013-8044285
E-mel: [email protected]
Website | Facebook | Twitter

5. SABAH WOMEN’S ACTION-RESOURCE GROUP (SAWO)

Waktu operasi: Isnin hingga Jumaat (9 pagi hingga 2 petang)
Hubungi: + 6088-280200
E-mel: [email protected]
Website | Facebook | Twitter

6. PROTECT AND SAVE THE CHILDREN (PS THE CHILDREN)

Waktu operasi: Isnin hingga Jumaat (8.30 pagi hingga 5.30 petang)
Hubungi: + 6016-2273065 | + 6016-7213065
WhatsApp: + 6016-7213065
E-mel: [email protected]
Website | Facebook | Twitter

7. INTERNET WATCH FOUNDATION (IWF)

Laporkan penderaan seksual kanak-kanak secara rahsia dan imej-imej salah laku seksual terhadap kanak-kanak di  IWF’s Reporting Portal.

Sumber asal:  SAYS