visitor activity monitorweb stats

Pas dan Umno akan kembali bertembung

Oleh ADIBA SHAROM

Pertembungan antara Umno dan PAS untuk meraih undi dan sokongan rakyat kini tidak lagi dapat dielakkan selepas mengambil kira pendirian Umno yang menarik semula sokongan terhadap Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin, kata penganalisis.

Penganalisis sosiopolitik dari Universiti Malaya, Awang Azman Pawi berkata, PAS sudah menjanjikan sokongan tidak berbelah bahagi kepada Muhyiddin.

“Konflik antara Umno dan Bersatu dijangka semakin panas selepas darurat tamat pada 1 Ogos ini, jadi sudah tidak dapat dielak bahawa PAS dan Umno akan berlawan,” katanya.

Dr. Awang Azman

Awang Azman berkata, keputusan PAS menyokong Muhyiddin dianggap sebagai meninggalkan Umno dan Muafakat Nasional (MN) kerana PAS kelihatan lebih selesa bersama Bersatu pimpinan Muhyiddin.

“Bagaimanapun, jika Umno tidak bersatu dalam memperjuangkan pendirian parti itu terutamanya mereka yang menentang keputusan parti, maka akar umbi akan menghukum mereka.

“Ini sekali gus memberi kesan kepada prestasi Umno pada pilihan raya umum akan datang (PRU15),” katanya.

Beliau percaya bahawa selagi perdana menteri berkuasa, PAS akan terus menyokong Muhyiddin, walaupun keadaan ini akan berubah setelah pembubaran parlimen.

Sebelumnya, keputusan Umno untuk menarik sokongan terhadap Muhyiddin dikritik oleh Mursyidul Am PAS Hashim Jasin, yang mengatakan bahawa keputusan ini melemahkan usaha untuk menyatukan ummah dan mempengaruhi hubungan antara kedua rakan di MN.

Walau bagaimanapun, Puad Zarkashi, ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno, menolak dakwaan ini, dengan mengatakan bahawa jika PAS memandang serius kesatuan itu, parti itu tidak akan berpaling daripada Umno dan bergabung dengan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin oleh Bersatu.

Pada masa yang sama, seorang lagi penganalisis, Azmi Hassan, tidak bersetuju bahawa Umno merosakkan perpaduan masyarakat Islam. Bekas pensyarah Universiti Teknologi Malaysia itu mengatakan bahawa hasil pilihan raya kecil menunjukkan kerjasama antara UMNO dan PAS berjalan lancar di bawah panji Muafakat Nasiona.

Dr. Azmi Hasan

“Mengatakan Umno sedang memusnahkan kesatuan ummah adalah tidak tepat, sedangkan PAS sedia tahu Umno dan Bersatu adalah musuh semula jadi kerana mahu meraih kelompok undi yang sama, termasuk tuntutan kerusi,” katanya.

Beliau tidak yakin pendirian PAS kekal bersama PN akan menyebabkannya kehilangan undi, namun ia mungkin didorong prestasi tidak memberangsangkan menteri dan timbalan menterinya dalam kerajaan.

“Menteri dan timbalan menteri daripada PAS dilihat sangat senyap, saya berpandangan ini akan menyebabkannya kehilangan undi,” katanya.

Tambah Azmi, PAS diramal kekal bersama Bersatu pada PRU15, walaupun tindakan berkenaan membawa risiko besar buat mereka kerana ini bermakna mereka akan berdepan musuhnya yang paling ketat, iaitu Umno.