Naufal nyanyi lagu ‘Malampagi’ bunyi nasyid, kena kutuk netizen – “rosak habis lagu”

Oleh ADIBA SHAROM

Naufal nyanyi lagu ‘Malampagi’ bunyi nasyid, kena kutuk netizen – “rosak habis lagu”. Naufal Azrin tidak mempunyai sebarang niat merosakkan lagu berjudul Malampagi yang dipopularkan oleh Saixse dengan memberi sentuhan elemen timur tengah dalam lenggok nyanyiannya.

Naufal atau Ahmad Naufal Azrin, 24, sebaliknya berkata, dia menyanyikan semula lagu popular itu hanya sekadar untuk hiburan dengan membawa dengan cara tersendiri.

“Idea itu memang daripada saya sendiri tapi ia datang secara tiba-tiba, saya sekadar cuba sahaja.

Naufal tak kecil hati netizen kritik cara nyanyiannya dalam Malampagi.

“Memang tidak semua lagu boleh ‘dinasyidkan’ tapi bagi saya lagu Malampagi yang saya nyanyikan itu sekadar cover sahaja, untuk seronok-seronok macam orang lain yang suka lagu itu,” katanya kepada mStar ketika dihubungi pada Ahad.

Naufal mengulas mengenai kritikan dan kecaman netizen terhadap versi lagu tersebut yang disifatkan telah merosakkan karya asal dengan memasukkan elemen Arab di dalam nyanyiannya.

Sedar dia dikecam netizen, Naufal berkata, dia sudah terbiasa dengan kecaman malah memilih untuk tidak ambil peduli dengan kata-kata dilemparkan terhadapnya.

“Saya ada baca komen netizen tapi secara peribadi saya okay sahaja. Bagi saya biasalah ada orang tak suka atau puji bila kita buat sesuatu.

“Tapi ada juga yang suka, ada kata cara saya ini bawa kesedaran untuk ‘healing’ ke masjid. Jadi saya rasa ia bergantung kepada penerimaan orang juga.

Naufal bakal muncul dengan single terbaharu tak lama lagi.

“Ada yang dengar suara saya ini macam nak buat baik tapi ada pula mengatakan mereka meluat,” katanya.

Mengulas mengenai dakwaan dia hanya mampu membawa lagu berirama timur tengah, Naufal minta pendengar menantikan single terbaharu daripada yang menampilkan kelainan.

“Tunggu single solo saya tak lama lagi. Lagu itu memang lain berbanding apa yang pernah saya bawa sebelum ini,” kongsinya.