Mentang-mentang pegawai polis, bapa penjarakan anak sendiri hanya sebab benda kecil ini

Oleh ADIBA SHAROM

Mentang-mentang pegawai polis, bapa penjarakan anak sendiri hanya sebab benda kecil ini. Seorang pegawai polis dari Florida telah menerima kecaman selepas didakwa menghukum anak lelakinya yang berusia tiga tahun dengan meletakkannya di dalam penjara dan menggari tangan selepas dia membuang air besar di dalam seluarnya sendiri.

pegawai polis dikecam lepas penjarakan anak sebab buang air dalam seluar

Dalam perbualan yang dirakamkan, Lt. Michael Schoenbrod dari Jabatan Polis Daytona Beach mengakui kepada seorang pekerja sosial dari Jabatan Kanak-Kanak dan Keluarga bahawa anak lelakinya menghadapi kesukaran dalam latihan tandas.

Dalam usaha untuk mengajar anak lelakinya itu, beliau menempatkannya di dalam penjara pada dua kejadian berasingan pada bulan Oktober tahun lalu.

Schoenbrod berkata bahawa selepas pengalaman yang menakutkan itu, anak lelakinya berjanji untuk tidak lagi membuang air besar di dalam seluar.

Schoenbrod juga mendedahkan bahawa beliau menggunakan strategi yang sama untuk mendisiplinkan anak sulungnya ketika berusia 4 tahun kerana berkelakuan tidak baik dan memukul seorang perempuan.

“Saya membawanya ke penjara dan dia duduk di situ. Dan saya melihatnya. Dia menangis dan hingga kini, jika anda menyebut, seperti insiden itu, dia hanya berkata, ‘Saya tidak akan berbuat begitu lagi.’ Ia berkesan,” jelas Schoenbrod.

“Jadi itulah sebabnya saya melakukannya (meletakkan anak dalam penjara). Dia tidak memukul sesiapa pun, tetapi saya fikir perkara yang sama, disiplin,” tambah pegawai polis itu.

Selepas pendedahan itu, Jabatan Polis telah memulakan siasatan tetapi masih tidak jelas sama ada Lt Michael Schoenbrod atau ibu kanak-kanak tersebut, yang juga bekerja sebagai detektif dalam jabatan itu, akan menghadapi sebarang tindakan lanjut.