visitor activity monitorweb stats

Masjid purba dan ke-3 terbesar di Palestin musnah dibom Israel, ini 18 fakta mengenai Masjid al-Omari

Oleh SHAZLIN AZIZ

Kejahatan Israel terus bermaharajalela apabila pada 20 Oktober tentera Zionis itu memusnahkan masjid purba dan ketiga terbesar di Palestin.

Masjid al-Omari yang bersejarah di utara Semenanjung Gaza dibom dalam serangan udara Israel di wilayah terkepung dan padat itu yang sudah memasuki hari ke-15.

Runtuhan masjid yang dibina dari abad ke-7 itu berlaku serentak dengan korban rakyat Palestin yang terus meningkat kepada sekurang-kurangnya 3,785 nyawa.

Sebelum dimusnahkan pengganas Zionis Israel, masjid ini telah menarik pengunjung dari seluruh dunia yang mengagumi keindahan senibina dan sejarahnya.

Masjid purba dan ke-3 terbesar di Palestin musnah dibom Israel, ini 18 fakta mengenai Masjid al-Omari

Pengurus MyCARE Gaza Dr Ziad Shehada menerusi video di Facebooknya, 19 Oktober lalu memberitahu, aktiviti pengeboman memuncak selepas 10 malam hinggalah pagi dengan letupan dan pengeboman berlaku setiap minit.

Ini 18 fakta mengenai Masjid al-Omari di salah satu bandar tertua dan paling ramai penduduk di dunia, Gaza:

1. Masjid purba seluas 4,100 meter persegi ini berdiri di atas runtuhan kuil Romawi, tempat masyarakat Gaza menyembah berhala pada zaman pra-Kristian.

2. Kuil itu didedikasikan untuk Marnas, dewa hujan dan kesuburan, yang dianggap sebagai dewa pelindung Gaza kemudiannya diubah menjadi gereja Byzantine.

3. Gereja yang dihiasi 42 tiang marmar dari Greece itu bagaimanapun dimusnahkan oleh Parsi pada abad ke-7 M. Tidak lama kemudian, Gaza telah ditakluki oleh tentera Islam yang dipimpin oleh Amr ibn al-As.

4. Beliau membina Masjid Al-Umar di tapak gereja itu, menggunakan beberapa tiang yang masih berbaki. Nama masjid itu sempena Umar ibn al-Khattab, khalifah kedua Islam, yang melawat Gaza dan mengerjakan solat di situ.

5. Pada tahun 1149, selepas menawan Gaza daripada Fatimiyyah, Raja Baldwin III dari Baitulmaqdis menukar masjid itu menjadi sebuah gereja sekali lagi, yang dipanggil Gereja Saint John.

6. Pada tahun 1187, selepas mengalahkan tentera Salib di Hattin, Salah al-Din (Saladin) menawan semula Gaza dan mengembalikannya ke masjid.

Masjid purba dan ke-3 terbesar di Palestin musnah dibom Israel, ini 18 fakta mengenai Masjid al-Omari

7. Walau bagaimanapun, hanya pada tahun 1260 penggantinya, Mamluk, membina semula sepenuhnya selepas ia dimusnahkan oleh Mongol.

8. Perpustakaan yang mengandungi beribu-ribu buku dan manuskrip mengenai subjek seperti agama, sejarah, perubatan, astronomi, dan puisi ditambah.

9. Pada tahun 1516, Gaza menjadi sebahagian daripada Empayar Uthmaniyyah, yang memerintah selama empat abad. Sepanjang tempoh ini, masjid telah diperluaskan dan diubah suai beberapa kali oleh gabenor dan sultan yang berbeza.

10. Mereka menambah ciri baharu seperti ruang berkubah, menara, kubah, air pancut dan halaman serta hiasan jubin, inskripsi dan lukisan.

11. Pada tahun 1917, semasa Perang Dunia I, tentera British mengebom Gaza dan merosakkan sebahagian masjid. Pada tahun 1925, di bawah penguasaan British, Majlis Tertinggi Muslim memulihkannya dengan bantuan sumbangan daripada penduduk tempatan.

12. Pada 1948, selepas penubuhan Israel, Gaza berada di bawah pemerintahan Mesir, yang turut menyumbang kepada penyelenggaraan masjid. Pada tahun 1967, selepas Perang Enam Hari, Gaza telah diduduki oleh Israel yang mengenakan sekatan ke atas akses dan penggunaan masjid.

13. Pada 1994, berikutan Perjanjian Oslo, Gaza telah dipindahkan kepada kerajaan Palestin, yang mengambil alih tanggungjawab untuk menyelenggara dan mengurus masjid.

Masjid purba dan ke-3 terbesar di Palestin musnah dibom Israel, ini 18 fakta mengenai Masjid al-Omari

14. Pada 2007, selepas Hamas menguasai Gaza, masjid itu berdepan sekatan dan kepungan Israel, yang mengehadkan umat Islam Palestin untuk menggunakannya.

15. Masjid al-Omari telah terselamat daripada siri peperangan dan bencana alam seperti gempa bumi dan banjir.

16. Gaya dan watak asal masjid yang menjadi lambang ketabahan dan jati diri Gaza ini tetap kekal di sebalik banyak proses baik pulih.

17. Di sebalik cabaran dan kepayahan yang dihadapi Gaza, Masjid al-Omari terus berfungsi sebagai tempat ibadat, pendidikan dan sosialisasi bagi umat Islam serta lambang harapan dan ketabahan rakyat Palestin.

18. Namun, pada 20 Oktober 2023, Masjid al-Omari penuh bersejarah ini akhirnya ranap menyembah bumi dibedil pengganas laknatullah Israel.

Baca:

Tak berperang tapi curi duit orang beli iPhone, individu godam kad kredit rakyat Israel dikecam

Kerana minat, lelaki Malaysia jejak ‘Kak Ponti’ sampai ke Jepun, dua bulan kumpul duit tapi berbaloi

Yang mana letak gambar profil ada Menara Eiffel, dah boleh fikir dua kali lepas tengok gambar ini