Lelaki ‘saudara baharu’ kongsi petua nak pikat wanita Cina, cukup syarat ini ‘Ah Moi’ cair terus

Oleh ADIBA SHAROM

Lelaki ‘saudara baharu’ kongsi petua nak pikat wanita Cina, cukup syarat ini ‘Ah Moi’ cair terus.

Dalam pemilihan pasangan hidup, setiap individu mempunyai citarasa yang berbeza.

Ada yang menetapkan piawaian yang tinggi dalam pemilihan pasangan, tetapi ada juga yang mengikut aliran takdir.

Bagi mereka yang bercadang untuk mendekati gadis Cina sebagai pasangan hidup, Adam Kelvin berkongsi beberapa syarat utama yang perlu dipenuhi oleh lelaki tersebut.

Ia memang mencabar untuk mendapatkan pasangan Cina, terutamanya bagi mereka yang beragama Islam. Piawaian yang ditetapkan sangat tinggi.

Saya pernah merasakan bahawa usaha ini mungkin tidak berbaloi. Dalam benak saya, jika saya dapatkan seorang gadis Cina, mungkin lebih mudah untuk menarik ayah saya ke jalan Islam.

Syarat pertama adalah memiliki banyak wang.

Ini adalah syarat utama, selain daripada beberapa syarat lain seperti memiliki rumah, pekerjaan yang stabil, dan yang paling penting, memiliki kereta. Motor bukanlah pilihan.

Anda perlu memiliki banyak wang.

Ini tidak bermakna anda harus menjadi kaya. Paling tidak, lelaki tersebut perlu bijak dalam menguruskan kewangan. Ini berkaitan dengan pengurusan kewangan.

Bagaimana anda boleh mengembangkan wang yang anda ada untuk memberikan keselesaan kepada keluarga pada masa akan datang. Ia bukanlah tentang berapa banyak anda dapat, tetapi tentang berapa banyak anda boleh simpan dan laburkan.

Tetapi jika anda memang kaya, itu tentu merupakan bonus! Haha… hanya berhati-hati, jika cinta didasarkan semata-mata pada bahan material, bersiaplah untuk diabaikan apabila kekayaan berkurangan kelak.

Memiliki hartanah.

Ini adalah sesuatu yang telah tertanam dalam budaya kami sejak zaman dahulu. Anda harus membeli sebuah rumah pada usia muda. Menggunakan kereta biasa pada awal-awal kerjaya adalah boleh diterima. Yang penting adalah memiliki rumah.

Harta dan orang Cina tidak dapat dipisahkan. Kami memang gemar memiliki hartanah. Ia merupakan simbol kekayaan sejati dan nilainya akan meningkat berbanding kenderaan yang nilai semakin merosot.

Jika anda memiliki sekeping rumah, itu sudah cukup untuk meyakinkan Ah Moi bahawa anda mampu memberikan keselesaan kepada keluarga. Jika anda memiliki sebuah kondominium, lagi hebat!

Mesti memiliki kereta.

Adalah memalukan jika anda pergi berdating dengan menggunakan motosikal. Ia menunjukkan bahawa anda mungkin kurang mampu. Setidak-tidaknya, kereta model Axia atau Myvi adalah wajar. Ini adalah zaman pembelajaran.

Selepas mendapatkan pekerjaan, anda boleh mengemaskini kereta. Jika anda juga berpacaran dengan seorang gadis dari keluarga yang kaya, mereka mungkin tidak melihat baik pada kereta kecil. Setidak-tidaknya, Honda atau Toyota adalah pilihan yang lebih baik.

Kereta adalah alat pengangkutan yang diperlukan jika berlaku kecemasan. Ia menunjukkan bahawa anda memikirkan jauh ke hadapan dengan memiliki sebuah kereta. Jangan biarkan pasangan merasa tidak selesa dan merosakkan rambut mereka ketika menaiki motosikal dengan memakai helmet.

Saya kagum dengan gadis Melayu yang sanggup berkahwin walaupun suami mereka tidak memiliki kereta. Mereka sanggup menghadapi kesukaran bersama-sama, menaiki motosikal dengan anak-anak mereka. Saya sungguh menghormati mereka!

Pekerjaan yang baik.

Ia tidak semestinya perlu menjadi pekerjaan hebat, tetapi jika pekerjaan anda baik, ia akan memberikan lebih banyak peluang. Haha…

Namun, Ah Moi ingin merasa selamat. Pekerjaan yang stabil atau pendapatan yang tetap adalah penting. Anda perlu memiliki visi untuk mengekalkan kerjaya dan pendapatan sepanjang hubungan sebelum berkahwin. Menjaga anak-anak orang bukanlah perkara yang mudah. Anda perlu memikirkan aspek kewangan.

Hati yang mencintai tidak akan mengisi perut. Wajah yang tampan tidak akan membayar bil-bil. Mereka lebih realistik dalam hubungan mereka.

Itulah yang saya tahu jika anda ingin mendekati Ah Moi. Tetapi jika saya fikir semula, bukan Ah Moi sahaja, gadis mana pun memerlukan lelaki yang sama.

Bezanya adalah bahawa orang Islam memiliki konsep tawakal. Mereka sanggup berusaha walaupun dalam keadaan sukar kerana mereka percaya rezeki datang daripada Allah.

Berbeza dengan kami, orang Cina, selagi kita tidak kaya, kita mungkin tidak akan bersungguh-sungguh berusaha. Konsep tawakal mungkin agak jauh bagi kami.

Indahnya Islam.

Sumber: Adam Kelvin

Baca:

Dah 26 tahun meninggal dunia pun, baju panas Puteri Diana dilelong lebih RM5 juta

Nahas feri karam abadikan nama S Annamalai, kisah sedih wira Malaysia ini patut dikenang

Berpantang maut sebelum ajal, bayi setahun bingung keluar dari lori remuk cari ibunya