Lelaki ditangkap khalwat isteri orang, namun hukuman pelik ini buat suami wanita tersebut tak puas hati

Oleh AHMAD ISMAIL

Seorang lelaki yang terlibat dalam perbuatan berkhalwat dengan isteri orang telah ditangkap oleh pihak berkuasa tempatan.

Beliau kemudian dikenakan hukuman membersihkan kawasan kampung sebagai akibat dari tindakannya tersebut, menurut laporan dari laman berita Satu Juang.

Ketua Adat Kampung Kandang Mas, wilayah Bengkulu, menjelaskan bahawa hukuman ini berlandaskan peraturan masyarakat setempat.

Walau bagaimanapun, jika terdapat isu yang timbul, hukuman ini tidak lagi tertakluk kepada urusan adat dan masyarakat setempat.

Beliau juga menyeru kepada penduduk agar sentiasa berhati-hati dan berwaspada dalam menerima tetamu yang bukan mahram.

Sementara itu, Ketua Kampung Kandang Mas, Feri Hariadi, menyatakan bahawa jika suami wanita yang terlibat merasa tidak puas hati dengan hukuman ini, mereka boleh mengambil perkara ini kepada pihak polis.

Pegawai yang terlibat dalam kes ini juga telah menyatakan kesiapannya untuk menerima sebarang risiko di luar penyelesaian adat hari ini.

Kejadian ini berlaku semalam, di mana seorang pegawai dari Balai Konservasi Sumber Daya Alam Bengkulu-Lampung yang dikenali sebagai S telah ditangkap bersama dengan isteri orang di rumah mereka sendiri.

Setelah penangkapan itu, terjadi pergaduhan antara S dan suami wanita tersebut sehingga menyebabkan suami wanita itu jatuh ke lantai.

S kemudian melarikan diri, tetapi penduduk kampung berhasil mengejarnya dan menangkapnya.

S akhirnya menyedari kesalahannya dan memohon maaf kepada semua penduduk terutamanya pihak keluarga yang terlibat dalam insiden tersebut.

Baca:

Farid Kamil dedah punca buat dia kembali bersatu dengan Diana Danielle, sukar diluahkan dengan kata-kata

Siapa Mohd Yatim Yahaya? Ketahui siapa tokoh ini sehingga jadi nama jalan

Dron kamikaze antara hadiah buat Korea Utara, ‘buah tangan’ Rusia ini jelas ada makna