Jawapan para pelajar ini petunjuk negara bakal berdepan krisis tenaga kerja profesional, mungkin tiada lagi doktor, jurutera dan guru lepas ini

Oleh ADIBA SHAROM

Jawapan para pelajar ini petunjuk negara bakal berdepan krisis tenaga kerja profesional, mungkin tiada lagi doktor, jurutera dan guru lepas ini.

Seorang doktor perubatan terkejut apabila menerima jawapan dari pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah ketika ditanya berhubung cita-cita mereka.

Rupanya masih ramai tak tahu menjadi seorang TikTokers adalah pilihan yang menarik, namun, perlu disadari bahawa karier ini tidak menjamin pendapatan yang stabil dalam kehidupan.

Perkongsian yang sangat menarik mengenai TikToker bukanlah satu pekerjaan yang stabil itu disampaikan oleh Dr Malar Santhi Santherasegapan atau dikenali Dr Malar, iaitu seorang pegawai perubatan yang sering berkongsi tips kesihatan di media sosial.

Dr. Malar berkongsi pengalamannya semasa berkunjung ke sebuah sekolah di Ampang.

Pegawai perubatan itu bertanya kepada pelajar tingkatan 3 apa yang mereka ingin jadi ketika dewasa nanti.

Apakah ingin menjadi doktor? Tidak banyak yang mengangkat tangan. Apakah ingin menjadi engineer atau guru? Tidak juga yang mengangkat tangan. Ternyata, banyak dari para pelajar tersebut menyatakan ingin menjadi TikToker atau YouTuber.

Jawapan para pelajar ini petunjuk negara bakal berdepan krisis tenaga kerja profesional, mungkin tiada lagi doktor, jurutera dan guru lepas ini
Dr Malar mengajukan soalan pada pelajar di sebuah sekolah di Ampang.

Dengan tegas, Dr. Malar menyampaikan bahawa menjadi TikToker bukanlah pekerjaan yang stabil.

TikTokers yang berjaya seperti Khairulaming sebenarnya adalah seorang usahawan, bukan hanya sekadar seorang TikTokers.

Mereka menggunakan platform seperti TikTok dan Facebook sebagai sumber pendapatan sampingan untuk berniaga, bukan hanya untuk berhibur.

Dr. Malar juga menekankan bahawa kehidupan sebagai TikToker tidak menjamin kestabilan pendapatan kerana pendapatan yang diperoleh naik turun seperti ‘roller coaster’.

Realiti kehidupan sebagai seorang influencer adalah mencabar kerana banyak pihak akan meminta ulasan percuma, menghadiri persembahan fesyen secara percuma, menjadi model secara percuma, dan membuat konten secara percuma, dan banyak lagi.

Ini adalah kenyataan yang tidak semua orang sedar, dan seringkali orang berfikir bahawa TikTokers hidup dalam kemewahan.

Mereka kelihatan hidup mewah dan gembira, tetapi hakikatnya mereka sendiri penat kerana sentiasa memberi ulasan percuma, manakala bayaran yang telah dipersetujui tidak terbayar. seperti menunggu bulan jatuh ke riba.

Menjadi seorang TikToker bukanlah satu pekerjaan, atau dengan kata lain, ia bukanlah pekerjaan yang stabil, bukan satu profesion yang mampu memberi kestabilan dalam jangka masa panjang.

Baca:

Kecoh bahasa diguna pada peta laluan LRT di Pulau Pinang, rupanya ada udang di sebalik batu

Sanggup menahan sakit kulit ditusuk jarum, bapa cacah tatu nama anak 667 kali

Lelaki ‘saudara baharu’ kongsi petua nak pikat wanita Cina, cukup syarat ini ‘Ah Moi’ cair terus