visitor activity monitorweb stats

“Itu keputusan paling sukar dalam hidup” – Aedy Ashraf

Oleh ADIBA SHAROM

Pelakon Aedy Ashraf mendedahkan dia terpaksa berhenti sekolah ketika berada di tingkatan empat demi menyara keluarganya yang dalam kesusahan ketika itu.

Aedy atau Mohammad Addy Ashraf Rosmadi, 30, berkata, meskipun ia keputusan paling sukar pernah dibuat dalam hidup namun dia terpaksa membuat pilihan itu demi keluarga.

Jelasnya, tidak mudah membahagikan masa jika dia perlu melakukan dua perkara dalam satu masa dan keputusan itu dibuat selepas berbincang dengan ibunya yang juga pelakon Liza Zain.

Keputusan ini dibuat selepas dia berbincang dengan ibunya, yang juga merupakan seorang pelakon terkenal, Liza Zain.

“Waktu itu umur saya baru 16 tahun… Kalau saya lakukan dua-dua perkara itu (belajar dan berlakon) saya akan gagal melakukannya.

“Itu keputusan paling sukar dalam hidup” – Aedy Ashraf

“Kalau saya pilih untuk teruskan persekolahan jadi kita tidak akan ada duit nak makan sebab kalau sekolah saya tak boleh shooting langsung,” katanya.

Aedy menceritakan pengalamannya ini semasa hadir di program Studio Sembang yang di kendalikan oleh Amelia Henderson di YouTube.

Pelakon dari drama Budak Tebing ini menjelaskan bahawa selepas tamat sekolah, dia sepenuhnya memfokuskan diri dalam bidang lakonan dan sangat aktif menghadiri pelbagai uji bakat.

Aedy mengingatkan bahawa dia pernah menghadiri sesi uji bakat seorang diri dengan menggunakan pengangkutan awam, dan dia dengan tekun mempelajari seni lakonan untuk memastikan dia mendalami ilmu lakonan supaya pekerjaan lakonannya menjadi lebih baik.

“Apabila saya mula berlakon, saya betul-betul memberi fokus, pergi uji bakat walaupun terpaksa naik pengangkutan awam seorang diri.

“Sebab itu saya bersungguh-sungguh pada lakonan selain banyak belajar termasuk memperbanyakkan membaca tentang ilmu lakonan,” jelasnya.

Aedy tidak pernah menyesal dengan keputusan yang diambil.

Sebaliknya, dia merasa bangga dengan pengorbanan yang telah dilakukannya kerana telah membantu meningkatkan kualiti hidup keluarganya.

Aedy bersyukur kerana kehidupannya kini lebih baik daripada sebelumnya.

Selain itu, dia juga berkata bahawa pendapatan daripada lakonannya telah membantu menampung yuran pengajian kakaknya di kolej.

“Saya pernah cakap dengan ibu biar saya cari duit, bagi peluang kakak sambung belajar. Saya bayar yuran pengajiannya di kolej.

“Ketika itu umur saya baru 17 tahun manakala kakak pula 19 tahun. Itu keputusan paling sukar saya buat dalam hidup tapi saya gembira,” ujarnya.

Sementara itu, Aedy menyatakan kesedaran akan terhadap kepentingan pendidikan, tetapi pada ketika itu, beliau terpaksa membuat pilihan sukar kerana keluarganya mengalami masalah kewangan yang serius. Sekiranya ada peluang, Aedy ingin meneruskan pelajaran.

Aedy berkata bahawa melihat pencapaian yang dicapainya hari ini membuatkan pengorbanan yang pernah dilakukannya terasa berbaloi.

Walau bagaimanapun, beliau juga menekankan bahawa jika diberi peluang, beliau akan memilih pendidikan melebihi bidang lakonan.

“Saya rasa segala usaha saya terbayar sekarang… Saya tak kata yang saya bangga kerana tidak pergi sekolah, tiada SPM.

“Saya tahu pelajaran penting dan kalau pada waktu itu saya ada wang, saya akan terus belajar.

“Masalah utama keluarga kami (ketika itu) adalah kewangan, memang tak ada duit langsung,” katanya.

Baca:

Cubaan fitnah pejuang Hamas tapi guna imej AI sangat buruk, Sofyank anggap ‘percubaan yang baik’

Flat dipagar memang cabaran ‘rider’, pasang mangga antara cadangan buat B40 selera T20

NASA temui ancaman besar bumi, ramal dunia akan kiamat pada tahun 2182