visitor activity monitorweb stats

Ini jawapan jika anak anda bertanya mengapa perlu beri perhatian kepada Palestin, kaitan dengan Rasulullah

Oleh SHAZLIN AZIZ

Jenayah perang dan pembunuhan beramai-ramai di Palestin bumi para anbiya’ sejak tahun 1948 lagi sebenarnya mungkin mengundang pertanyaan daripada anak anda.

Malah, ada orang dewasa sendiri apa lagi jika tidak mengambil peduli sejarah ketamadunan Islam mungkin salah faham tentang krisis kemanusiaan terbaharu di Palestin yang mula tercetus pada 7 Oktober lalu.

Ikuti tulisan IR AHMAD JAIS ASSYAZILI ini sebagai panduan untuk anda memberi pencerahan berkenaan Palestin dengan bahasa mudah kepada anak anda:

Apabila anak kita bertanya:

“Mengapa kita memberikan perhatian kepada PALESTIN dan selalu mengikuti isu semasa di Baitul Maqdis?”

Apa jawapan kita?

Ceritakan kepada anak kita:

Wahai anakku, sesungguhnya PALESTIN adalah tempat tinggal para Nabi.

1. Nabi kita Ibrahim عليه السلام hijrah ke PALESTIN.

2. Nabi Lut عليه السلام diselamatkan oleh Allah dari azab yang turun pada kaumnya menuju bumi yang diberkati, iaitu bumi PALESTIN.

3. Nabi Daud عليه السلام tinggal di PALESTIN dan membangun mihrabnya.

4. Dan Nabi Sulaiman عليه السلام memerintah seluruh dunia dari PALESTIN, kisahnya yang popular berkaitan semut yangg berkata, “Hai semut, masuklah ke tempat tinggal kalian.” Tempat yang disebut dengan wadi an-Naml (lembah semut) itu terletak di PALESTIN dekat (‘Athqalan).

5. Di PALESTIN juga, terdapat mihrab Zakaria عليه السلام, sebagaimana Musa عليه السلام meminta kaumnya memasuki Bumi Muqaddasah, beliau menamakan dengan al-Muqaddasah, iaitu (suci) dari syirik, dan dijadikan tempat tinggal para Nabi.

6. Banyak mukjizat yang terjadi di dalamnya, di antaranya kelahiran Nabi ‘Isa عليه السلام dari ibunya Maryam, seorang gadis tanpa suami, dan Allah mengangkatnya ketika Bani Israil sepakat untuk membunuhnya.

7. Di PALESTIN, Maryam menggoyang batang pohon kurma setelah kelahirannya dalam keadaan paling lemahnya wanita.

8. Termasuk tanda-tanda akhir zaman di PALESTIN, Nabi ‘Isa عليه السلام akan turun di menara putih Syria, dan akan membunuh Dajjal di gerbang Lod PALESTIN, serta banyak cerita lain yang pernah terjadi di PALESTIN, di antaranya kisah Talut dan Jalut.

Bagaimana apabila anak kita bertanya:

“Bagaimana dengan Nabi Muhammad ﷺ dan hubungannya dengan PALESTIN?”

Jawab:

1. “Dulu kiblat pada awal diperintahkannya solat adalah menghadap ke PALESTIN, dan ketika Nabi hijrah ke Madinah, Malaikat Jibril turun dan baginda sedang solat, Jibril memerintahkan untuk mengubah kiblat dari Baitul Maqdis ke Mekah al-Mukarramah lalu masjid tempat baginda solat dinamakan masjid Dzulqiblatain (dua kiblat).”

2. Demikian juga ketika Rasulullah ﷺ melakukan Isra’, baginda pergi ke Baitul Maqdis sebelum Mi’raj ke langit. Inilah terminal pertama baginda berhenti setelah berangkat dari Mekah sebelum menuju ke langit, dan baginda menjadi imam solat para Nabi.

3. Abu Dzar radhiyallahu ‘anhu bertanya kepada Rasulullah: “Masjid mana yang pertama kali diletakkan oleh Allah di muka bumi?” Baginda menjawab, “Masjidil Haram.” Aku bertanya lagi, “Kemudian masjid mana?” Baginda menjawab, “Masjidil Aqsa.” Aku bertanya lagi, “Berapa jarak antara keduanya?” Baginda menjawab, “Empat puluh tahun.” Kemudian baginda bersabda, “Di manapun solat menjumpaimu, maka solatlah dan bumi bagi kalian adalah masjid.”

4. “Wahai anakku, Apakah kamu tahu bahawa Abu Bakar as-Siddiq radhiyallahu ‘anhu meskipun sibuk dengan masalah kemurtadan orang-orang Arab di Jazirah Arab dengan menyediakan pasukan untuk memerangi mereka agar kembali kepada Islam yang benar, beliau tidak membatalkan pasukan yang diperintahkan Nabi untuk pergi ke Syam, meskipun memerlukan kekuatan untuk mengembalikan kestabilan Jazirah.

5. Apakah kamu tahu masa keemasan penaklukan Islam di masa Umar al-Faruq radhiyallahu ‘anhu, beliau tidak pernah keluar dari Madinah untuk merayakan penaklukan (pembukaan) negeri kecuali PALESTIN, beliau pergi ke sana sendiri dan membukanya dengan damai, solat di dalamnya dan menerima kunci untuk menyelamatkan orang-orang Nasrani dari penindasan orang-orang Rom saat itu.

6. Kemudian dibuka lagi oleh Salahuddin al-Ayyubi di hari bersejarah tahun 583 H hari Jumaat bertepatan dengan tanggal 27 Rajab, tanggal yang sama dengan malam Mi’rajnya Nabi ke langit melalui Baitul Maqdis. Ini merupakan fakta yang ajaib yang mana Allah memudahkan pengembalian al-Quds kepada pemiliknya sama seperti waktu Isra’ dan Mi’raj.”

Baca:

Ini makna sebenar kucing comel, siapa sangka Rexie hanya ada dua kaki saja

Berbaloi trip memancing ratusan ringgit, lelaki ini kongsi teknik ‘jinakkan’ tenggiri dan sotong mabang

“Dia muntah setiap kali makan, badannya susut mendadak” – Suhaimi In-Team ditidurkan di ICU