visitor activity monitorweb stats

“Hujan wang sebenar terbesar dunia” – Pempengaruh Tabur Duit 1 Juta Dolar dari Helikopter

Oleh AHMAD ISMAIL

Seorang pengaruh dan pengacara TV Republik Czech, Kamil Bartoshek, yang lebih dikenali sebagai Kazma, telah membuatkan ramai orang teruja apabila dia menjatuhkan USD 1 juta daripada helikopter berhampiran bandar Lysa nad Labem.

Pada mulanya, Kazma bercadang untuk memberi sejumlah besar wang kepada seorang pemenang dalam satu pertandingan.

Peserta perlu menguraikan kod yang tersembunyi dalam filem Kazma bertajuk ‘Onemanshow: The Movie’ untuk menemui wang tersebut.

Pempengaruh-Tabur-Duit-1-Juta-Dolar-dari-Helikopter 01

Namun, tiada seorang pun dapat menyelesaikan teka-teki tersebut.

Pengaruh tersebut kemudian mencadangkan rancangan alternatif dan memutuskan untuk berkongsi wang tersebut dengan semua peserta yang telah mendaftar.

Beliau menghantar e-mel kepada mereka pada jam 6 pagi pada hari Ahad dengan maklumat yang disulitkan tentang di mana beliau akan menjatuhkan wang tersebut.

Kazma memenuhi janjinya dan tiba di tempat yang ditetapkan dan pada masa yang ditentukan dengan sebuah helikopter.

Kazma berkongsi video tersebut di akaun Instagram rasminya dan memberi kapsyen, ”Hujan WANG sebenar pertama di dunia! Sejuta USD wang ditabur dari helikopter di Republik Czech dan tiada seorang pun cedera atau terkorban.”

“Kontena ini memiliki pintu besar di bahagian bawah.

“Dan dengan segera, pintu kontena ini akan terbuka di suatu tempat di atas Republik Czech.

Bila dan di mana ini akan berlaku, hanya mereka yang telah mengaktifkan kad mereka akan tahu beberapa jam sebelumnya,” kata Kazma sebelum tarikh yang ditetapkan.

Ketika wang berterbangan dari langit, ribuan orang yang berkumpul di padang itu berjaya mengumpul semua wang kertas dalam masa kurang dari sejam dengan menggunakan beg plastik.

Dalam video yang dimuat naik dalam talian, orang ramai dapat dilihat berlari di padang dengan beg, cuba mengumpulkan sebanyak mungkin wang kertas bernilai satu dolar.

Sesetengah daripada mereka juga membawa payung, dengan tujuan untuk meraih sebanyak mungkin wang dengan cara yang paling mudah.

Menurut Kazma, seramai kira-kira 4,000 individu telah mengumpulkan wang kertas bernilai satu dolar tersebut.

Setiap wang kertas dilengkapi dengan kod QR yang memautkan ke platform dalam talian di mana pemenang boleh menderma wang kepada badan amal.

Sebelum acara tersebut, Kazma berkata dalam satu video, ”Anda memberi kami banyak idea tentang apa yang sepatutnya kami lakukan dengan wang yang tiada sesiapa yang berjaya menyelesaikan.

“Kebanyakkannya, anda menulis kepada kami tiga perkara ini: membantu seseorang dan menderma wang kepada sesuatu yang baik, mengagihkannya kepada para pemain yang telah bermain dalam permainan kami, membuat pertunjukan lain dengan wang tersebut.

Jadi saya memikirkan apa yang sepatutnya kami lakukan dengan wang itu, dan kemudian saya berfikir kami boleh menggabungkan ketiga-tiga perkara ini bersama-sama.”

 

Baca :

Rupanya setiap hari ada 9 kes jenayah seksual, ketahui 15 fakta realiti pelbagai jenayah di Malaysia 

15 tahun menyepi, Waheeda Wassini umum sudah sedia muncul kembali 

Bolehkah hantar sihir paling kuat kepada Perdana Menteri Israel? Ini penjelasan UAI