visitor activity monitorweb stats

Hampir separuh orang Putrajaya gemuk! 3 taman awam ini wajib jadi tempat riadah elak digelar ‘obes-city’

Oleh SHAZLIN AZIZ

Hampir separuh orang Putrajaya gemuk! 3 taman awam ini wajib jadi tempat riadah elak digelar ‘obes-city’

Rupanya hampir separuh orang dewasa di Putrajaya iaitu sebanyak 45.8 peratus gemuk atau mengalami masalah obesiti walaupun pusat pentadbiran kerajaan persekutuan itu ada 11 taman indah dan tasik untuk riadah setiap hari!

Jangan nanti wilayah yang indah lagi gah dengan persekitaran hijau dan mesra untuk gaya hidup sihat digelar ‘obes-city’ (bandar gemuk) akibat ramai penduduknya tegar simpan lemak ‘jahat’ di tubuh.

Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS 2019) menunjukkan prevalen obesiti dalam kalangan orang dewasa berusia 18 tahun ke atas adalah 19.7 peratus manakala 30.4 peratus individu dewasa mengalami berlebihan berat badan.

Ini bermakna satu daripada setiap dua orang dewasa Malaysia (50.1 peratus) berlebihan berat badan dan obes.

Daripada jumlah itu, masalah kegemukan dalam kalangan penjawat awam yang bekerja di agensi jabatan kerajaan mencecah 41.4 peratus!

Hampir separuh orang Putrajaya gemuk! 3 taman awam ini wajib jadi tempat riadah elak digelar 'obes-city'

Apa kata mulai minggu ini, penduduk Putrajaya dan sekitarnya dengan 90 peratus penduduk daripada kira-kira 100,000 penghuni adalah anggota pentadbiran awam keluar beriadah memanfaatkan banyak kawasan taman awam.

Menerusi laman web Perbadanan Putrajaya, ada 11 kawasan taman, tasik dan wetland di wilayah yang asalnya dikenali dengan nama Prang Besar ini.

Ini 3 taman riadah di Putrajaya pilihan Nextstep Malaysia yang wajib penduduk Putrajaya serta warga Lembah Klang jadikan sebagai lokasi berjalan, berlari dan berbasikal:

1. Taman Wetland

Tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata. Taman Wetland di Presint 13 berkeluasan 335.75 ekar ini membawa anda menyusuri kawasan tanah lembab yang menjadi habitat kepada pelbagai spesies flora dan fauna.

‘Waze’ saja ‘Tasik Angsa’ dan parkir kenderaan di situ. Anda boleh berbasikal atau berlari sambil menghirup udara segar pagi hujung minggu di kawasan yang menjadi tumpuan lebih 59 spesis burung penghijrah.

Kebiasaannya burung-burung itu antaranya Helang Baza Hitam, Pekaka Citcit, Tirjup Padang (Brown Shrike), Eastern Crowned Warbler dan Daurian Starling lebih kerap dijumpai antara bulan November hingga Februari.

Terdapat tiga laluan denai (trail) boleh dicuba dengan kesemuanya berjarak hampir 18 km iaitu Flamingo (9.1 km), Heron (5.4 km) dan Pelican (3.3 km).

Beriadah di sini bermakna ada berada di ‘buah pinggang’ Tasik Putrajaya yang menapis air dari Sungai Chuau dan Sungai Bisa sebelum mengalir masuk ke Tasik Putrajaya.

Terdapat 27 spesies tumbuhan akuatik di sini yang berfungsi bagi tujuan ‘menapis’ itu. Kalau anda ada rezeki, berpeluang lihat sekumpulan individu menunggang kuda.

2. Taman Saujana Hijau

Teringin berada dalam suasana di negara Eropah meskipun jasad di Malaysia? Taman Saujana Hijau di Putrajaya inilah tempatnya.

Rasailah pengalaman berjogging yang membahagiakan jiwa di lokasi indah dengan tiga bustan (taman) iaitu Bustan Inggeris, Bustan Oriental dan Bustan Eropah ini.

Landskap indah di taman ini dihiasi tumbuhan ‘fosil hidup’ yang wujud sebelum era dinosaur lagi antaranya pokok pine, juniperus dan thuja.

Pokok Tenasserim Pine, contohnya, bertabur di kawasan berbukit rendah sehingga ketinggian 800 meter di India, Burma, Thailand, Cambodia, Vietnam, Sumatera, Jawa dan Filipina.

Pokok yang boleh mencapai ketinggian sehingga 30 meter dan mengeluarkan damar berkualiti tinggi serta tumbuhan gymnosperma lain inilah mewarnai pemandangan menawan hati di Taman Saujana Hijau.

3. Taman Warisan Pertanian

Ada sawah di Putrajaya? Ya, sambil beriadah di Taman Warisan Pertanian, anda boleh melihat ‘bendang mini’ lengkap wakaf dan orang-orang.

Tidaklah hanya tahu makan nasi sahaja tetapi anda sudah kenal rupa pokok padi atau nama saintifiknya Oryza sativa dengan mengunjungi taman ini.

Berkeluasan 9 ekar, taman yang memelihara warisan dan pertanian Malaysia ini juga dusun yang menempatkan pelbagai pokok buah-buahan tempatan seperti rambutan, nangka, cempedak, koko, jambu, mempelam dan kuini.

Hampir separuh orang Putrajaya gemuk! 3 taman awam ini wajib jadi tempat riadah elak digelar 'obes-city'

Mungkin ‘tiada apa yang menarik’ bagi orang dewasa terutama berasal dari kampung tetapi bawalah anak-anak anda untuk mereka kenal rupa pokok dan hidu bau buah-buahan yang sedang masak.

Menariknya lagi, di taman ini juga terdapat plot getah yang merupakan kawasan asal ladang getah Estet Prang Besar iaitu tapak awal sebelum pembangunan Putrajaya.

Ladang getah ini mengandungi plot getah asal serta tanaman semula yang mengandungi 1,500 pokok getah dewasa dari 71 klon seperti RRIM600 dan PB260.

Baca:

72 manuskrip Melayu purba ada di Belanda, rupanya ini sebab ada VIP Selangor sanggup bakar ‘library’ miliknya

“Rupanya macam makhluk asing” – Bayi tiga kepala dilahirkan di India

Goku tiba-tiba jadi kecil dalam siri baharu Dragon Ball DAIMA, bakal ditayang tahun depan