Dron kamikaze antara hadiah buat Korea Utara, ‘buah tangan’ Rusia ini jelas ada makna

Oleh SHAZLIN AZIZ

Bagi yang meminati politik dunia, tentunya angkat mata dengan senarai ‘buah tangan’ yang diberikan Rusia kepada Korea Utara.

Apa tidaknya, lima dron kamikaze merupakan antara hadiah diterima oleh Kim Jong Un sebelum pemimpin Korea Utara itu meninggalkan Rusia pada 17 September lalu.

Selain itu, Rusia melalui gabenor wilayah juga menghadiahkan dron peninjau ‘Geran-25’ yang boleh dilancarkan secara menegak.

Kim turut menerima hadiah berupa dron peninjau dan jaket kalis peluru dalam lawatan yang mengesahkan hubungan rapat dengan Presiden Vladimir Putin itu.

Susulan jalinan persahabatan dua kuasa ‘degil’ tersebut, Barat bimbang Pyongyang mungkin memberikan Moscow senjata untuk serangannya ke atas Ukraine.

Kesatuan Eropah juga memerhati tajam kedua-dua sekutu lama itu yang dikhuatiri akan menentang sekatan serta mencapai perjanjian senjata.

Bermula 12 September lalu, Kim melakukan lawatan susulan di wilayah timur jauh Rusia yang sejak Februari 2022 mengirimkan tenteranya ke Ukraine.

Lawatan Kim itu memberi tumpuan secara meluas kepada hal ketenteraan, dengan rombongannya sendiri didominasi oleh pegawai.

Kebetulan pula, tahun 2023 ini adalah ‘tahun bersejarah’ menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan Korea Utara dan ulang tahun ke-70 berakhirnya Perang Korea 1950-1953.

Dilaporkan juga pertukaran simbolik raifal dengan Putin dan kunjungan Kim ke kilang jet pejuang di Komsomolsk-on-Amur.

Gabenor wilayah Primorye, yang bersempadan dengan China dan Korea Utara, juga dilapor menawarkan Kim satu set perlindungan kalis peluru dan pakaian khas yang tidak dapat dikesan oleh kamera termal.

Namun, hubungan mesra yang menampakkan kekuataan ketenteraan Rusia dan Korea Utara ini tidaklah menghairankan.

Kedua-duanya dikenakan sekatan global ekoran tindakan Moscow menyerang Ukraine dan Pyongyang pula berdegil dengan program nuklear dan peluru berpandu.

Malah sejak tahun 2022 lagi, negara-negara Barat mengenakan sekatan ke atas Russia sebagai tindak balas terhadap operasi ketenteraannya di Ukraine.

Baca:

Merahnya muka beruk kentoi, primat hanya di Perlis ini rupanya alami keguguran rambut

Guru umpan murid 12 tahun bermalam di hotel Genting semata-mata nak buat perkara tak senonoh, kantoi siap rakam video

Trending Keretapi Sarong 2023, ramai kata inilah Malaysia sebenar, baca komen pun dah mengalir air mata