visitor activity monitorweb stats

Dr Zulkifli jawab hukum pergi bercuti duduk satu rumah lelaki perempuan walaupun berlainan bilik

Oleh MAT H

Kini, kita dapat menyaksikan bahawa percampuran antara lelaki dan perempuan semakin menjadi trend, di mana mereka sering kali tidak mematuhi batasan dalam interaksi sosial mereka.

Contoh yang sering berlaku adalah semasa bercuti bersama rakan-rakan sekelas, lelaki dan perempuan akan berkongsi satu rumah walaupun tingkat penginapan mereka berbeza.

Mereka mungkin berkongsi rumah ini untuk menjimatkan kos dan untuk menjalani aktiviti rekreasi bersama.

Namun, adakah tindakan ini diizinkan dalam Islam? Amnya, diketahui bahawa lelaki dan perempuan yang tidak mempunyai hubungan mahram tidak sepatutnya tinggal serumah.

Bagaimanapun, bagaimana dengan situasi ini? Bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, telah menjelaskan tentang perkara ini dan hukumnya dalam Islam melalui Maktabah al-Bakri.

Dr Zulkifli jawab hukum pergi bercuti duduk satu rumah lelaki perempuan walaupun berlainan bilik

Mari kita lihat jawapan beliau di bawah:

Soalan:

Assalamualaikum Dato’ Seri. Baru-baru ini, seorang rakan sekelas saya mengajak saya untuk pergi bercuti selepas peperiksaan, dan kami akan berkongsi sebuah rumah sewa. Perlu dinyatakan bahawa dalam rumah tersebut, lelaki dan perempuan akan tidur di bilik yang berbeza (perempuan di tingkat atas, lelaki di tingkat bawah), tetapi kawasan seperti dapur dan ruang tamu akan dikongsi bersama. Saya ingin meminta penerangan serta hukum berkaitan situasi seperti ini, Dato’.

Jawapan:

Alhamdulillah, kita bersyukur kepada Allah SWT atas pelbagai nikmat dan anugerah yang telah diberikan kepada kita. Marilah kita hantar salam dan salawat kepada junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW, ahli keluarganya, sahabat-sahabatnya, dan semua yang mengikuti ajarannya hingga hari ini.

Mari kita mulakan dengan firman Allah SWT:

قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَزْكَىٰ لَهُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ ‎﴿٣٠﴾ وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا ۖ

Maksudnya: “Katakanlah kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menahan pandangan mereka dan memelihara kehormatan mereka; yang demikian lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka lakukan.

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya mereka menahan pandangan mereka dan memelihara kehormatan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka, kecuali yang zahir daripadanya.”

Demikian juga, sabda Rasulullah SAW:

أَلَا لَا يَخْلُوَنَّ رجلٌ بامْرَأَةٍ إِلَّا كَانَ ثاَلثهُمَا الشَيْطَان

Maksudnya: “Ketahuilah bahawa lelaki ajnabi dan wanita ajnabiyah tidak boleh berkhalwat bersendirian, kerana yang ketiga di antara mereka adalah syaitan.”
(Riwayat al-Tirmidzi)

Berdasarkan kepada pernyataan di atas, kami ingin menekankan bahawa perkongsi-kongsi rumah antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram adalah haram.

Tindakan ini boleh membawa kepada fitnah dan menggalakkan perkara-perkara yang tidak sepatutnya, sebagaimana yang terdapat dalam hadith di atas. Oleh itu, lebih baik tinggal di hotel yang mempunyai bilik-bilik berasingan.

Isu seperti ini juga perlu mendapat perhatian dan pemahaman yang sewajarnya dari ibu bapa dalam mendidik anak-anak mereka, terutamanya apabila mereka memasuki alam dewasa.

Semoga tindakan yang diambil selaras dengan kehendak Allah SWT dan Rasul-Nya serta berada dalam garis panduan syariah.

Kita berdoa agar Allah memberikan kita pemahaman yang jelas dalam menjalankan syariat-Nya. Kami akan mengakhiri dengan doa:

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami, berikanlah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka.”

Wallahua’lam.

Baca:

Padah enggan guna laluan motor, kereta pula ‘pancung’ dua lorong, patut JPJ pun berang

“Cukup-cukuplah berbohong dan play victim” bekas kekasih gelap mahu Beckham jujur

Tahniah! Usaha boikot berjaya buat 3 syarikat gergasi pro Zionis alami kerugian