visitor activity monitorweb stats

China Kalahkan Amerika Syarikat, NASA Bina Reaktor Nuklear Angkasa 100 Kali Ganda Lebih Kuat

Oleh MAT H

Program angkasa China telah berjaya menyiapkan reka bentuk prototaip reaktor nuklear berkuasa tinggi, seperti yang dilaporkan oleh South China Morning Post.

Program angkasa negara tersebut bertujuan untuk membangunkan peranti ini untuk bersaing dengan agensi-agensi angkasa lain yang juga merancang untuk menggunakan tenaga nuklear, seperti NASA yang baru-baru ini mengumumkan permintaan kepada syarikat swasta untuk mengembangkan sistem pembelahan nuklear bagi misi di Bulan dalam masa 10 tahun.

Program angkasa China, yang telah membina beberapa komponen untuk reaktor penuhnya, bertujuan untuk menggerakkan misi masa depan ke Bulan dan Mars dengan tenaga nuklear.

China-Kalahkan-Amerika-Syarikat,-NASA-Bina-Reaktor-Nuklear-Angkasa-100-Kali-Ganda-Lebih-Kuat 01

Reaktor China ini akan mampu menghasilkan kuasa elektrik sebanyak satu megawatt, menjadikannya 100 kali lebih kuat daripada peranti yang NASA ingin hantar ke Bulan menjelang tahun 2030.

Sistem pembelahan nuklear NASA akan mampu menyediakan kira-kira 40 kilowatt kuasa, yang menurut agensi angkasa AS itu mencukupi untuk membekalkan kuasa kepada 30 isi rumah selama satu dekad.

Bulan lalu, China melancarkan misi manusia kedua ke stesen angkasanya. NASA baru-baru ini menunda pendaratan Artemis di Bulan ke tahun 2025 dari tarikh pelancaran asal pada 2024, sebahagian disebabkan oleh pertikaian undang-undang yang berpanjangan dengan Blue Origin milik Jeff Bezos mengenai pemberian kontrak pendaratan Bulan kepada SpaceX.

China-Kalahkan-Amerika-Syarikat,-NASA-Bina-Reaktor-Nuklear-Angkasa-100-Kali-Ganda-Lebih-Kuat 02

Ini menyebabkan pentadbir NASA, Bill Nelson, mengutarakan kebimbangan bahawa China mungkin akan menghantar manusia ke Bulan sebelum NASA tiba di sana lagi.

Walaupun tidak banyak yang diketahui tentang spesifikasi berkaitan projek reaktor nuklear yang kerana dirahsiakan, South China Morning Post menyatakan bahawa dua saintis yang terlibat dalam projek tersebut mengesahkan bahawa minggu ini prototaip untuk reaktor telah Berjaya dibina, begitu juga beberapa komponen penting lain berkaitan reaktor tersebut.

Terdapat kebimbangan bahawa kerahsiaan sekitar program reaktor nuklear angkasa China boleh membawa kepada kekurangan prosedur daripada pihak berkuasa jika berlaku kemalangan, seperti kemalangan akibat pelancaran yang boleh menyebarkan bahan radioaktif di orbit.

“Ia adalah keperluan yang mendesak untuk menubuhkan sistem penilaian keselamatan dan pengurusan yang sesuai dengan status teknologi negara kita, meningkatkan transparansi dalam kemajuan penyelidikan dan pembangunan untuk mengurangkan kebimbangan orang awam,” kata Zhang Ze, seorang saintis angkasa di Institut Propelan Angkasa Shanghai, kepada South China Morning Post.

Pada tahun 2019, China juga menghantar bateri radioaktif kecil ke Bulan bersama rover Yutu 2, yang merupakan rover pertama yang mendarat di bahagian jauh Bulan pada tahun 2019. Peranti itu hanya mampu menghasilkan beberapa watt untuk membantu rover beroperasi semasa malam di bulan yang berpanjangan.

Prototaip reaktor nuklear baru ini merupakan sebahagian daripada projek yang lebih besar yang melibatkan China yang bercita-cita untuk menjadi pemimpin dunia dalam bidang angkasa.

Malah, awal tahun ini, NASA menyatakan dalam satu sesi pendengaran pendapat jawatankuasa Kongres bahawa Amerika Syarikat perlu meningkatkan usahanya dalam membangunkan kapal angkasa berkuasa nuklear untuk bersaing dengan China.

 

Baca :

Jalan raya di 59 negara dinilai, cuba cari Malaysia nombor berapa, kadar kematian pun menakutkan 

“Suami orang mana yang saya dah main tu?”- Shakilla berang dituduh berzina 

“Jangan main-main dengan darah rakyat Palestin”- Netizen berang live TikTok Da’i Syed