Bersatu Johor adakan mesyuarat bincang tindakan UMNO

Oleh NORHAZLINA

Bersatu Johor akan mengadakan mesyuarat tergempar tengah hari ini bagi membincangkan tindakan UMNO yang mengumumkan parti itu menarik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Timbalan Pengerusi BERSATU Johor, Senator Md Nasir Hashim, berkata BERSATU Johor juga sedang mendapatkan pengesahan sama ada Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Pengerusi BERSATU Johor, akan menyertai mesyuarat tergempar itu secara maya dari ibu negara.

“BERSATU Johor akan adakan mesyuarat tergempar tengah hari ini bersama kepimpinan negeri bagi membincangkan tindakan UMNO menarik sokongan terhadap kerajaan PN. Kita juga sedang menunggu tindakan seterusnya daripada Barisan Nasional (BN) serta UMNO Johor.

“Kita bersedia terhadap sebarang kemungkinan dan menanti arahan selanjutnya daripada Presiden yang juga Pengerusi BERSATU Johor,” katanya ketika dihubungi.

Tengah malam tadi, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan parti berkenaan menarik sokongan terhadap kerajaan PN dan memohon Muhyiddin berundur daripada jawatan Perdana Menteri.

Ahmad Zahid dilaporkan berkata, keputusan itu dibuat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang dikatakan berlangsung dalam keadaan tegang pada malam Rabu selepas membuat penelitian membabitkan tujuh perkara diambil PN selama ini.

Terdapat 56 kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor dengan agihan terkininya adalah UMNO dan DAP masing-masing 14, BERSATU (12), MIC (dua), PAS (satu) sementara AMANAH (sembilan) dan PKR pula (empat).

Kerajaan Johor yang diterajui UMNO dan turut disokong PN Johor, memiliki majoriti tipis dengan 29 kerusi berbanding 27 kerusi di blok pembangkang.

Sumber: @beritaharianonline

Kami menjemput dan mengalu-alukan untuk kongsikan pandangan dan artikel penulisan anda ke NextStep Malaysia.
Email NextStepMalaysia: [email protected]