Bapa terkejut dapat tahu anak gadis 16 tahun curi-curi keluar rumah untuk bersama dengan suami orang

Oleh ADIBA SHAROM

Bapa terkejut dapat tahu anak gadis 16 tahun curi-curi keluar rumah untuk bersama dengan suami orang.

Hati bapa mana yang tidak hancur dan terkejut apabila mendapat tahu kelakuan anak gadis remajanya yang ditatang bagai minyak yang penuh rupa-rupanya menconteng orang di mukanya apabila melakukan perbuatan tidak bermoral di belakang bapanya.

Begitulah kisah yang diluahkan oleh seorang bapa mengenai anak gadisnya yang menjadi liar sehingga akhirnya maruah diri tergadai.

Lebih menyedihkan, anak gadisnya yang berusia 16 tahun itu terlanjur dengan seorang lelaki berstatus suami orang.

“Dah tegur… telefon tak pernah kasi, duduk depan mata (tinggal bersama). Isteri suri rumah… bab didikan, aku dan isteri tegas tapi masih beri perhatian dan kasih sayang.

“Habiskan masa dengan keluarga setiap minggu, makan malam semeja itu wajib.

Luahan seorang bapa mengenai anak gadisnya.

“Tapi Allah uji, anak pandai keluar malam tanpa sedar, sampai dah buat seks dengan laki orang. Aku sampai tak tidur malam berjaga, tapi still budak sekarang licik.

“Ikutkan hati nak tibai, tapi sabar,” luahnya.

Ujar lelaki yang tidak mendedahkan identiti diri itu, dia benar-benar buntu sehingga tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk ‘menyelamatkan’ anak gadisnya daripada terus hanyut.

“Aku tahu Allah sayang aku, cuma apa pendapat kau? Bagi anak kahwin umur 16 tahun ke atau kena akur anak buat maksiat belakang kau?

“Kahwin awal atau macam mana? Wali buntu. Aku dah nasihat…. lembut, kasar semua dah. Dah terang bab agama sejak kecil, dah ajar bab sains daripada kecil, semua tak pakai,” kongsinya lagi.

Sebagai wali, sila buat report sebab bawah umur. Mamat tu laki orang tapi tergamak ajar budak bawah umur buat benda-benda macam tu -warga maya.

Luahan tersebut dihantar menerusi Direct Message (DM) kepada akaun @ibjela dan kemudian dikongsikan di Twitter untuk meminta nasihat warga maya.

Sehingga kini, perkongsian luahan itu meraih lebih daripada 1,200 ulang kicau.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warga maya meluahkan rasa simpati dan terkesan dengan kisah yang sedang dialami lelaki berkenaan.

Dalam pada itu, ramai yang memberi pelbagai cadangan agar masalah melibatkan anak gadisnya ditangani dengan langkah yang sewajarnya.

Antara komen netizen terhadap masalah yang dihadapi lelaki berkenaan.

“Sebagai wali, sila buat report sebab bawah umur. Mamat tu laki orang tapi tergamak ajar budak bawah umur buat benda-benda macam tu.

“Cuba kaunseling, tanya kenapa dia keluar rumah, macam mana kenal laki tu, dia kena groom atau sebagainya. Kalau hantar anak ke asrama atau tahfiz, risau jumpa yang lebih kurang… lagi naya.

“Mungkin boleh hantar anak ke pusat pemulihan akhlak, contoh Raudhatus Sakinah.

“Takkan nak bagi anak kahwin dengan laki orang yang tak bertauliah tu? Pendapat aku, cuba hantar dia duduk pondok. Bagi dia rasa duduk surrounding yang belajar agama,” demikian antara komen netizen.