visitor activity monitorweb stats

Asteroid bernilai 10 kali kekayaan bumi dah dijumpai, ketahui harga sebenar batuan angkasa ini

Oleh ADIBA SHAROM

Asteroid bernilai 10 kali kekayaan bumi dah dijumpai, ketahui harga sebenar batuan angkasa ini. Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) dalam proses memuktamadkan rancangan untuk mendarat di sebuah asteroid bernilai AS$10,000 kuadrilion (RM45,600 kuadrilion) hujung tahun ini, lapor akhbar Daily Star.

Saintis-saintis berhasrat untuk mengkaji batuan angkasa itu yang didakwa berharga 10 kali ganda daripada ekonomi dunia.

Asteroid dinamakan 16 Psyche itu mengorbit Matahari antara Marikh dan Musytari dan terbina daripada nikel, besi dan emas.

Pasukan jurutera dan juruteknik di Cape Canaveral, Florida masih melakukan persiapan pelancaran misi tersebut. Misi untuk melakukan pendaratan di asteroid 16 Psyche dijangka dilancarkan pada 5 Oktober 2023.

Menurut akhbar Metro UK, pasukan misi tersebut baru-baru ini melengkapkan ujian komprehensif perisian pesawat dan memasangnya pada kapal angkasa.

“Tumpuan kami beralih kepada menyelesaikan persiapan mekanikal terakhir dan menyediakan pasukan untuk operasi.

“Pasukan ini juga sedang menjalankan pelbagai aktiviti latihan untuk memastikan kami bersedia. Ia adalah masa yang sangat sibuk tetapi semua orang sangat teruja dan menantikan pelancaran ini,” kata Pengurus Projek Psyche di Makmal Pendorong Jet Nasa California Selatan, Henry Stone.

Baca:

Boleh pula sanggup bersesak ke lokasi paling panas dunia ini, amaran haba melampau pun tak dihirau

Selepas dua tahun Siti Sarah jadi korban Covid-19, netizen sebak tengok cara Shuib pandang adik Miza

Haus sangat sampai minum lebih 10 liter sehari, rupanya posmen ini hidap sejenis penyakit di bawah otak