visitor activity monitorweb stats

Al-Aqsa rupanya ada banyak masjid, ini 10 fakta tentang masjid yang diancam pengganas Zionis

Oleh FATIN AQILAH

Jenayah perang di Palestin bumi para anbiya’ yang sudah mengorbankan puluhan ribu orang menyaksikan nama Masjid al-Aqsa juga disebut orang lantaran lama diancam pengganas Zionis.

Rupanya apa yang dipanggil Masjid al-Aqsa itu meliputi semua kawasan terletak dalam pagar kompleks al-Aqsa, termasuk Masjid al-Qibli, Masjid al-Buraq, Masjid al-Qubbah, Masjid al-Qadim dan Masjid Marwan.

Ini 10 fakta mengenai Masjid al-Aqsa yang merupakan masjid ketiga terpenting dalam Islam seperti dikongsikan Usaid Subki:

Ini adalah sekelumit kecil usaha dari saya untuk kita sama-sama mengenali Masjid al-Aqsa dengan lebih dekat.

Masjidil Al-Aqsā adalah satu kompleks yang terletak di dalam tembok seluas 144,000 meter persegi bersamaan 35 ekar iaitu 1/6 dari keseluruhan kawasan Baitulmaqdis.

Tahukah anda, kompleks Masjid al-Aqsā ini sebenarnya mengandungi:

1. 7 buah masjid dan musolla. 5 daripadanya digunakan untuk solat. 2 daripadanya sebagai muzium dan juga perpustakaan.

Antaranya adalah Masjid al-Qibli/Jami’ al-Aqsā, Masjid al-Qadim, Musalla al-Marwani, Masjid al-Buraq, Masjid al-Magharibah dan juga Masjid al-Nisa’.

2. 15 buah pintu masuk. Namun, yang dibuka daripadanya hanya 10 buah sahaja. Antara pintu-pintu yang ada adalah Bab al-Asbat, Bab Hittah, Bab al-Atam, Bab al-Ghawanimah, Bab al-Nazir dan lain-lain. Antara pintu yang sudah ditutup adalah Bab al-Rahmah dan juga Bab al-Janaiz.

3. 4 buah menara azan. Antaranya menara di pintu al-Magharibah, menara di pintu al-Silsilah dan juga menara di pintu al-Asbat.

4. 15 buah kubah. Dalam bahasa Arab, kata jamak bagi kubah adalah al-Qibab. Antaranya adalah Qubbah al-Sakhrah, Qubbah al-Silsilah, Qubbah al-Mi’raj dan lain-lain.

5. 12 buah sekolah. Antaranya sekolah al-Aqsa al-Islamiyyah, sekolah al-Ghadiriyyah, sekolah al-Basitiyyah dan lain-lain lagi.

6. 2 tempat pejalan kaki (al-Ruwaq). Ia adalah al-Ruwaq al-Gharbi dan juga al-Ruwaq al-Shimali.

7. 8 buah pintu gerbang. Ia dipanggil sebagai al-Baikah. Antaranya al-Baikah al-Syamaliyyah, al-Janubiyyah, al-Syarqiyyah dan lain-lain.

8. 6 buah mihrab. Antaranya; Mihrab Salahuddin al-Ayyubi.

9. 26 buah mastabah (teras batu).

10. 25 buah perigi.

Moga-moga kita direzekikan untuk sama-sama bersolat di Masjid al-Aqsā dalam keadaan ia sudah bebas dari tangan-tangan kotor si penjajah!

Baca:

“Itu fasa hodoh saya, orang suruh, semua saya buat” – Alif Satar

“Dia memang cakap nak hidup sampai umur 43 tahun sahaja” – Ina Naim dedah pesanan

Anak tiri kena ‘ratah’ sampai beranak, 22 tahun sumbat ke penjara, rupanya ini status ibu mangsa