visitor activity monitorweb stats

“30 minit pertama semua lancar, selepas itu mula rasa sejuk” – Pelajar kongsi sesuatu berlaku waktu tulis esei dalam air.

Oleh SHAZLIN AZIZ

Seorang pelajar dari Kolej Poly-Tech Mara (KPTM) telah diiktiraf sebagai individu pertama di Malaysia yang menulis esei semasa menyelam di dalam kolam sedalam lima meter.

Pengiktirafan ini diberikan oleh Malaysia Book of Records (MBOR) kepada Ahmad Fudhail Ahmad Kenedi, 20 tahun.

Ahmad Fudhail menulis esei yang berjudul ‘Kepentingan Pembangunan Personaliti kepada Graduan’ semasa berada di Pusat Akuatik Kedah pada 12 Oktober 2023.

30-minit-pertama-semua-lancar,-selepas-itu-mula-rasa-sejuk 01

Pelajar yang mengikuti Diploma Pengurusan Pejabat ini berjaya menulis 350 patah perkataan dengan menggunakan pen dan buku yang tahan air dalam tempoh sejam 34 minit.

Ahmad Fudhail menjelaskan bahawa inisiatif ini adalah sebahagian daripada inovasi dalam bidang selaman dan juga bertujuan memberi galakan kepada generasi muda untuk mengejar impian mereka.

“Mulanya saya cadang untuk cipta rekod ini di laut tapi disebabkan faktor keselamatan termasuk cuaca tidak menentu, maka kami ubah rancangan kepada kolam.

30-minit-pertama-semua-lancar,-selepas-itu-mula-rasa-sejuk 02

“Dalam tempoh 20 hingga 30 minit pertama, segalanya berjalan lancar, namun selepas itu mula rasa sejuk, ketika itu di perenggan ketiga karangan.

“Saya juga berdepan kesukaran menulis dalam keadaan badan beralun, namun Alhamdulillah dapat juga selesaikan cabaran ini dan menunaikan janji kepada pihak kolej bagi memastikan sijil MBOR diperoleh,” katanya.

Menurutnya, pencapaian tersebut adalah langkah permulaan baginya untuk meraih pengiktirafan yang lebih besar, termasuk di arena antarabangsa, seperti penyelaman tiga hari berturut-turut.

Sementara itu, Pengarah Projek yang juga merupakan Pensyarah Pengurusan di Pejabat KPTM Alor Setar, Jamilatul Husna Ramli, menjelaskan bahawa pihaknya sentiasa memberikan sokongan kepada para pelajar dalam usaha mereka mencapai impian masing-masing.

“Inisiatif ini sebenarnya daripada Ahmad Fudhail sendiri.

Saya selaku penasihat program kemudian mengusulkan cadangan itu kepada Pengarah Mudzir Mohamad dan pengurusan kolej meluluskan dengan sokongan penuh.

Sebagai penasihat program, saya telah mencadangkan idea tersebut kepada Pengarah Mudzir Mohamad dan pengurusan kolej dengan sepenuh sokongan, yang akhirnya diluluskan.

“Pemilihan tajuk esei sememangnya cukup rapat dengan subjek yang diajar dan kami bersyukur usaha dan impiannya berjaya dilaksanakan,” katanya.

 

Baca :

Gara-gara ‘aset’ miliknya dah 3 hari tak mahu turun, lelaki ini terpaksa tebal muka pergi hospital 

Tiada yang mampu tandingi kecantikan Jisoo Blackpink, dua kali dinobat wanita paling cantik di dunia 

Baby Shima buat hal lagi, dikecam tak sensitif langsung